Achter de wolkenkrabbers op de Kop van Zuid en het opkomende Katendrecht vindt je de Dordtselaan. De straat is berucht om zijn misdaad.

Studenten Marissa en Ilse wonen hier met tientallen andere studenten. Ze wonen op de eerste, tweede en derde verdieping, boven verschillende winkels. Het portiek van Marissa’s studentenhuis is veilig afgesloten door een hek. Nog een trap hoger is ze in haar studentenhuis. Zij en haar huisgenoot hebben allebei een eigen kamer van 21 m². Daarnaast delen een ruime gang, keuken met moderne apparatuur, balkon, badkamer en groot dakterras.

Tegen studenten die negatief zijn over de buurt zegt Marissa wel eens: ‘welke studentenkamer heeft een dakterras waarvandaan de De Kuip kunt zien liggen?’ De studente is blij met haar kamer, ze staat binnen 5 minuten in het centrum en er is een supermarkt om de hoek. Van de misdaad merkt ze weinig: ‘ik heb gezellige buren en huisgenoten en voel me veilig op straat’. Marissa is nooit bang geweest om door de buurt te lopen of fietsen, ook ’s nachts niet. Wel let ze op dat ze ’s nachts niet op straat hangt als dat niet nodig is.

Ilse was een van de eerste studenten die in 2009 via project studentenkwartier Dordtselaan kwam wonen. Het doel van woningcorporatie Woonstad Rotterdam en de gemeente was leegstand tegengaan en een nieuwe impuls aan de straat geven. Dit deden ze door studenten sociale projecten te laten uitvoeren in ruil voor korting op de huur. Toen Woonstad het aantal kamers later uitbreidde vielen selectiecriteria weg, de kamers moesten vol. Voor 4 uur vrijwilligerswerk per week kregen studenten een symbolisch bedrag van 40 euro per maand. Sinds het project is gestopt zijn er geen nieuwe initiatieven opgezet vanuit de gemeente. Niet alleen het maatschappelijke doel is niet gehaald, ook de leegstand dreigt terug te komen. Studenten blijven zelden hangen na hun studie. Veel studenten verhuizen naar het buitenland of een andere plek in Rotterdam.

Bron: Elsevier 4-10-2014